
Over slapen:
Tijdens de slaap rusten we uit, maar onze hersenen blijken dan nog bijzonder actief te zijn. Met elektroden op het hoofd kunnen we meten wat er in de hersenen qua activiteit gebeurt. Het blijkt dat onze hersenactiviteit golvend is en onze hersenactiviteit kan dan ook in hersengolven worden uitgedrukt. Tijdens de slaap veranderen onze hersengolven steeds. Als we net in slaap zijn, zijn de hersengolven nog onrustig en niet zo diep (slaapfase 1) en worden stapsgewijs steeds dieper en langer (tot aan slaapfase 4). Als meer dan de helft van de hersengolven diep en lang zijn, bevinden we ons in slaapfase 4. In deze fase van de slaap herstellen het lichaam en de hersenen zich optimaal en bouwen we zo weer reserves op voor de volgende dag. Vanaf slaapfase 4 gaan we terug naar fase 1 en dan gebeurt er iets vreemds. We worden niet wakker maar komen in de Remslaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Onze ogen bewegen snel heen en weer en ook onze genitaliën zijn geprikkeld, terwijl de rest van het lichaam in rust is. Als we tijdens deze fase worden wakker gemaakt, weet 80 procent van de mensen wat ze op dat moment dromen.
De slaap bestaat uit slaapcycli waarbij we fase 1-2-3-4-3-2-1-REM steeds weer herhalen. In 8 uur slapen doorlopen we ongeveer 5 slaapcycli. Naarmate de
slaapcycli vorderen, gaan we steeds minder diep slapen (in de laatste cycli slaan we fase 3 en 4 vaak over) en steeds meer REM slapen. Je droomt dus het meest aan het einde van de nacht. In totaal dromen we ongeveer 25 procent.. Per jaar zijn dit wel 2000 dromen!
In Nederland slapen we gemiddeld slechts 7 uur en 20 minuten. In de afgelopen 40 jaar zijn we maar liefst een heel uur minder gaan slapen, zodat we maar 90 procent van onze benodigde slaap krijgen. Gevolg is dat zo’n 50 procent van de mensen moe is bij het opstaan (15 procent zelfs zeer moe). Veel mensen bouwen zo een zogenaamde slaapschuld op. Veel langer slapen in het weekeinde en tijdens de vakantie kan hier een signaal van zijn. Een chronisch tekort aan slaap kan allerlei problemen geven. Minder optimaal functioneren, concentratiestoornissen, tot meer verkeersongevallen aan toe.
Vooral avondmensen hebben een probleem en slapen in het algemeen te kort. Het slaap-waak ritme is bij iedereen verschillend. Eigenlijk zouden we hiermee rekening moeten houden, o.a. qua begintijd met werken. Steeds meer studies tonen aan dat er ook gevolgen zijn voor onze gezondheid.
Tekort en slecht slapen zou gerelateerd zijn aan diabetes 2, obesitas en hoge bloeddruk. Bij slaaptekort ontstaat er vaak een gebrek aan leptine (een stof die ons verzadigingsgevoel regelt), zodat we meer gaan eten. En drie dagen te weinig slapen kan al een langdurige ongevoeligheid voor insuline geven, waardoor onze suikerspiegels in het bloed omhoog gaan.
Zorg dus voor voldoende slaap en ga op tijd naar bed als je vroeg op moet. Als je slaapschuld bij jezelf constateert, weet je eigenlijk al dat er iets aan de hand is en dat je actie zal moeten ondernemen.