IMT is een zeer zachte vorm van manuele therapie De afgelopen 30 jaar is deze methode ontwikkeld en met succes toegepast in de Verenigde Staten (Bloomfield) Ook in Israël, München en Rotterdam wordt deze methode inmiddels als studie aangeboden. Binnen deze methode wordt het lichaam als complex geheel opgevat, met andere woorden integraal. De IMT-therapeut beoordeelt en behandelt problemen in structuur, functie en energie, in relatie tot de verschillende systemen zoals botten, spieren, lymfevaten, organen, enz.

Het lichaam reageert op fysieke en emotionele stress door het ontwikkelen van spanning. Dit beschermingsmechanisme kan in alle systemen van het lichaam voorkomen. Het vreemde is dat een normaal beschermingsmechanisme op den duur juist leidt tot klachten. Langdurig aangespannen staan van een spier bijvoorbeeld geeft slechtere doorbloeding, minder zuurstof en een ophoping van afvalstoffen waardoor juist meer pijn ontstaat en dus ook weer meer spanning. Ook bloedvaten, organen, lymfevaten kunnen in een zgn. ’protective mode’ komen te staan. Glad spierweefsel in bijvoorbeeld een darm is in staat om constant te spannen. Hierdoor kan bijvoorbeeld obstipatie ontstaan of een stoornis in de doorbloeding waardoor ontstekingen eerder mogelijk zijn.

Daarnaast heeft iedere structuur via het onwillekeurig zenuwstelsel en het willekeurig zenuwstelsel een constante informatiestroom naar onze hersenen. Er is een constante informatie-uitwisseling tussen ons brein en alle structuren in ons lichaam. Een overprikkeling van de galblaas bijvoorbeeld kan daarom problemen geven in alle andere systemen die via het zenuwstelsel met de galblaas gekoppeld zijn zoals de rechterschouderspieren. Of problemen geven in de alvleesklier omdat de afvoer kanalen van de galblaas en de alvleesklier op dezelfde plaats uitkomen in de dunne darm. Deze systematische verbanden vinden we ook terug in bijvoorbeeld de acupunctuur.

Uit verschillende kennisgebieden zoals de anatomie, fysiologie, chiropraxie, osteopathie, acupunctuur is nu een systeem van diagnostiek en behandeling ontwikkeld, waarbij met hele zachte technieken gebruik wordt gemaakt van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Door het lichaam in bepaalde posities te brengen en op sommige plaatsen lichte druk uit te oefenen is het mogelijk om gespannen gebieden en systemen weer te laten ontspannen. Interessant is dat het lichaam dit vanzelf doet als je maar de juiste techniek uitvoert. De behandeling zelf zal nooit een verdere toename van spanning in het lichaam veroorzaken. Doordat het lichaam reflexmatig in een ontspanningstoestand wordt gebracht heeft de behandeling zowel op korte als op lange termijn effect.

Uit de ‘protective mode’ gaan betekent ontspanning van het systeem wat wordt behandeld, betere doorbloeding, betere afvoer van afvalstoffen en dus herstel. Ook andere systemen gaan beter functioneren, omdat functies aan elkaar gekoppeld zijn. Probeer maar eens hard te lopen met een aangespannen bekkenbodem of met buikpijn.
Meestal voelt men direct tijdens en na de behandeling al dat er iets veranderd is.

Ook voor kinderen en baby’s kan IMT veel betekenen. Zij kunnen in korte tijd veel spanning opbouwen met vervelende gevolgen. Omdat de spanning nog niet zo lang in het lichaam aanwezig is kunnen zij met de juiste hulp deze spanning ook weer snel loslaten. IMT is bijvoorbeeld effectief bij baby’s die niet goed kunnen drinken, bij huilbaby’s en bij kinderen met gedrags-en/of cognitieve problemen.

IMT is uitstekend te combineren met kennis uit andere disciplines als acupunctuur en orthomoleculaire therapie.